Wat houdt de internetsnelheid in?

snelheids meter

Er worden tegenwoordig steeds meer apparaten in gebruik genomen die beschikken over een internet verbinding. Al deze apparaten dienen dan ook van een goede verbinding te worden voorzien, dit kan nog wel eens lastig zijn aangezien niet iedere router zoveel apparaten tegelijk kan bedienen. Om na te kunnen gaan hoe snel de internet verbinding is wordt dit gemeten in Mbps. Dit is het aantal Mbits per seconde. Aan de hand van deze gegevens kun je nagaan of de provider ook echt de snelheid levert die wordt beloofd. Daarnaast kun je ook besluiten om de internetsnelheid op bepaalde manieren de verhogen en te optimaliseren.

Wil je weten hoe snel je internet daadwerkelijk is? Probeer dan eens deze test.

Downloaden

download knopDe snelheid die voor de meeste mensen van groot belang is is de download snelheid. Hierdoor kun je bepalen hoe snel bepaalde content geladen wordt. Wanneer je een video wilt bekijken wordt deze min of meer eerst gedownload en geladen binnen je browser. Daarna kun je de video zonder stotteren en haperen bekijken. De download snelheid geeft je een inzicht in hoe snel je de video kunt bekijken nadat je het hebt aangeklikt. Ook is de download snelheid van belang wanneer je meerdere tabbladen open hebt staan om zo snel alle content te bekijken. Om na te gaan wat je internet snelheid is hoef je niet alleen de provider op zijn woord te geloven. Er zijn ook verschillende websites waarbij je een test kan doen over je internetsnelheid. Hierdoor kun je zelf inzien of de snelheid waar mee geadverteerd wordt ook daadwerkelijk wordt behaald.

Omstandigheden

De snelheid is dan ook van een aantal factoren afhankelijk. Zo is het van belang hoever je van de centrale bent gelegen. Wanneer je dicht bij de centrale zit is de snelheid in de meeste gevallen hoger dan wanneer het signaal een grotere afstand af moet leggen. Binnen Nederland zijn er verschillende centrales geplaatst, zodat een grotere groep mensen over sneller internet kan beschikken.

De huidige standaard, ADSL, heeft meer moeite met een langere afstand van de centrale. De nieuwere methodes, zoals glasvezel, is minder afhankelijk van de locatie en afstand tot de centrale en biedt over een langere afstand een stabiel signaal.

Een andere omstandigheid waar de internetsnelheid afhankelijk van is, is of je draadloos of bedraad internet gebruikt. Hierbij kan de stelregel gevolgd worden dan een verbinding met een echte kabel altijd sneller is dan de draadloze variant. Dit komt voornamelijk doordat je bij een bedraade verbinding letterlijk een verbinding tussen de router en je computer hebt. Dit zorgt voor een stabiele en snelle verbinding. Een draadloze verbinding is onder andere afhankelijk van de afstand tussen waar je zit en waar de router staat.

Daarnaast kunnen ook factoren als dikke muren en andere apparaten een rol spelen die invloed hebben op de internetsnelheid. Zo zijn vooral magnetrons erg nadelig voor je internetsnelheid, omdat dit apparaat het draadloze signaal verstoord.

Snelheid verhogen

snelheids meterEr zijn dan ook een aantal manieren om je snelheid te verhogen wanneer je last hebt van een trage of instabiele verbinding. Zo kun je er voor kiezen om voor een goede bekabeling te zorgen. Het is dan ook aan te raden om elk apparaat waar het bij lukt te voorzien van een echte netwerkkabel. Dit vergroot je internetsnelheid aanzienlijk. Dit lukt natuurlijk niet bij mobiele apparaten. Voor deze apparaten is het van belang om een goede router aan te schaffen die over voldoende opties beschikt voor het draadloze signaal. Eén van deze opties is bijvoorbeeld een dualband router. Een dergelijke router zendt twee verschillende signalen uit, waardoor je een stabieler netwerk kunt realiseren. Een eerste stap om je internetsnelheid weer op peil te krijgen is om de router te resetten. Het kan namelijk gebeuren dat de lijn enigszins dichtslibt.