Heeft een dualband router meer waarde?

asus router

Tegenwoordig gebruik je niet alleen je laptop of desktop om te surfen, maar doe je dit ook op je telefoon, tablet of zelfs horloge. Al deze apparaten wil je natuurlijk van een zo goed mogelijke internet verbinding voorzien. Echter wordt het voor deze routers ook steeds lastiger om een stabiele verbinding aan al de gekoppelde apparaten te geven. Een ander punt wat de verbinding op een negatieve manier kan beïnvloeden is het feit dat ook al je buren over een router beschikken die een draadloos signaal uitzendt. Het spectrum kan dan ook al snel te vol worden en hierdoor overbelast raken. Om er voor te zorgen dat je wel een goede draadloze verbinding kunt organiseren kun je dan ook gebruik maken van een dualband router. Wat doet deze router precies?

Dualband

Wanneer je van twee frequenties gebruik wilt maken heb je een dergelijke router nodig. De standaard draadloze frequentie die iedere router uit kan zenden is de 2,4 GHz frequentie. Echter is daar een aantal jaren geleden een nieuwe frequentie aan toegevoegd, omdat de huidige frequentie nogal overbelast raakte. Deze nieuwe frequentie is de 5 GHz frequentie. Deze nieuwe frequentie kan op een korte afstand zeer hoge snelheden doorgeven. Echter is nog niet iedere router in staat deze frequentie uit te zenden.

Wanneer je gebruik maakt van een dualband router kun je beide frequenties uitzenden. Hierdoor heb je binnen een korte afstand van de router een zeer hoge snelheid en zorg je er daarnaast nog eens voor dat je op grotere afstand van de router nog een acceptabele verbinding hebt middels de 2,4 GHz frequentie. Een ander groot voordeel van deze nieuwe frequentie is dat er nog vrij veel ruimte binnen het spectrum over is. Er zijn nog niet heel veel apparaten die deze nieuwe frequentie kunnen ontvangen. Dit houdt in dat je een grotere kans op een snellere verbinding hebt in tegenstelling tot de eerdere frequentie die al bijna vol zit.

werking dual band

Voordelen

Een groot voordeel van een dualband router die gebruik maakt van de 5GHz frequentie is dat je veel minder afhankelijk bent van de ruimte waarin je je bevindt. De standaard 2,4 GHz frequentie is erg storingsgevoelig en het signaal kan dan ook al sterk afnemen wanneer je woning dikke muren heeft. Ook magnetrons staan er om bekend dat ze het wifi signaal sterk naar beneden halen.

Met de nieuwe frequentie heb je hier geen last van. Doordat een dualband router beide signalen uitzendt heb je dus altijd de beschikking over een goede verbinding, omdat het ene signaal de ander overneemt wanneer deze even niet beschikbaar is. Hierdoor is de verbinding veel stabieler. Een ander voordeel van een dualband router die de nieuwe frequentie uit kan zenden is dat de nieuwe frequentie veel minder druk is. Er zijn nog niet heel veel apparaten die deze nieuwe frequentie kunnen ontvangen, vooral apparaten die enkele jaren oud zijn.

Doordat het spectrum minder druk is kun je ook een betere ontvangst realiseren. Daarnaast is er nog het voordeel dat de dualband router twee frequenties uitzendt. Hierdoor heb je eigenlijk twee netwerken tot je beschikking in plaats van één netwerk. Dit maakt de verbinding vele malen stabieler omdat beide signalen elkaar versterken en helpen waar nodig.

Nadelen

Eén van de grootste nadelen van een dualband router die de nieuwe 5 GHz frequentie uitzendt is dat deze frequentie niet over een heel groot bereik beschikt. Wanneer je in dezelfde ruimte als de router zit kun je grote snelheden behalen, echter daalt deze snelheid al snel wanneer je in een andere ruimte bent. Dan ben je eerder aangewezen op het 2,4 GHz netwerk. Daarnaast is een nadeel van de dualband router dat nog niet alle apparaten beide frequenties ondersteunen. Dit zie je voornamelijk bij oudere apparaten.